לבקשת הציבור הרחב, מכון שתילי זתים פתח אתר אינטרנט פעיל.
באתר נעדכן את הציבור על הנעשה במכון ועל הספרים שעתידים לצאת בקרוב. וכן מאמרים נוספים בעניני הזמן, דברי מוסר ופרשת השבוע.
במכון שתילי זתים עמלים ויגעים אברכים מובחרים מבני עדת תימן, אשר חשו תחושת שליחות ואחריות לשמר ולתעד, לחקור ולחשוף את כל המקורות המנהגים וההליכות הקדומים של העדה המפוארה רבת השנים, להעלות על הכתב ולשמר אף באמצעים דיגיטלים את המסורת המקורית על ידי זקני העדה ורבניה, בהלכות והליכות, במסורות התפילה, השירה והפיוט, הלימוד ואורחות חיי היום יום.
הצורך הכביר בשליחות בו באה מהעובדה כי הם הדור האחרון אשר זכה לספוג מסורת זו מפי אלה אשר בהביאו עמם ניחוח הוד קדומים מתימן, על רבניה ומדריכיה הרוחניים, שלצערינו נאספו כבר לחיי נצח, ומעט מאלה הזקנים נותרו בחיים.
בימים אלא ממש הסתיימו 12 חודש על פטירתו של אחד מרבני הגדולים של תימן עימו המכון היה בקשר הדוק במשך שנים רבות כמוהר"ר עזריה בסיס זצ"ל רבה של ראש העין.
הוא היה מבחינתנו כאבן דרך, והנחיל להרבות כבוד שמים ולגדל דור של בני תורה ות"ח.
מהר"ע בסיס זצ"ל היה מעתיק השמועה האמינה של כל יהדות תימן הן בבלדי והן שאמי.
שהתחלנו את החיבור שתילי זתים עם הפירושים זית רענן וסביב לשולחנך, הייתי צעיר לימים ממש, חיפשתי את הדרך להנחיל ללומדים הצעירים הדור השלישי והרביעי של העליה הגדולה מתימן את דרך לימוד ההלכה בשתילי זתים.
מחשבה זו היתה בראשיתה, כיון שראיתי שהלימוד בבתי כנסיות עם המארי, כפי שהיה נהוג עד עתה, יתמעט. והרבה מהציבור אוהב ללמוד בביתו או בבית המדרש לעצמו, הן בכוללים של יום או כוללי ערב, או כל אחד בביתו. דור חדש של צעירים ת"ח היודעים ללמוד היטב ולפלפל לשאול שאלת חכם, ולהיות שקועים במלחמתה של תורה.
לכן מלבד ביאור דברי השתילי זתים, עמד מול עיני להביא לפני המארי המלמד לרבים, וכן לפני ציבור הלומדים הגדול את מורי ההוראה כיצד הם למדו את ההלכה למעשה, ולהביא לפניהם כאילו הם לומדים ויודעים מה המארי סובר בהלכה זו, והבאתי דבריהם בארוכה ובקצרה, והכל היה לאחר מו"מ הלכתי בו ישבנו ודנו בענין.
לא רצינו להתפרש על פני רבנים רבים, כיון שב"ה ת"ח רבים יש בעדת תימן, אבל מעתיקי השמועה מעטים הם. ולכן הבאנו בפני הלומדים את דעת מהר"י צובירי בחיי חיותו, אבל בעיקר נגענו בשני רבנים, מהר"פ קרח שליט"א, שהוא מעתיק השמועה האמינה של העיר צנעא, וכן את נוסח התפילה המכונה בלדי, וכן של מהר"ע בסיס זצ"ל שהוא מעתיק השמועה האמינה של כל יהדות תימן הן בלדי והן שאמי.
וח"ו מבלי לפגוע בשום ת"ח שלא הבאנו את דבריו, אבל ריבוי הדיעות והמנהגים עלולים לגרום לבלבול גדול בעדה ואף שיתכן שיש עוד מנהגים אחרים, מ"מ לא באנו לומר כזה ראה וקדש, אלא להביא לפני הציבור את המעתיקי שמועה המדויקים ביותר, שראו ושימשו את רבם, אביהם, וסבם, שימוש אמיתי מעיין הנובע מכלי מים חיים.
ראינו אצל מהר"ע את השמחה האמיתית ואת האמת היוקדת שראה את שיטת השת"ז כיצד יש לשלבה עם שאר הקהילות זו לצד זו עם דברי הרבנים, אילו ואילו דברי אלקים חיים.
אנו דור יתום וכהה התיתמנו עוד, שבר על שבר, הוא המארי האחרון שלי, ושל רבים, אבל נחמה פורתה שיש לנו את כתביו הרבים שיוצאים עכשיו לאור עולם.
חשיבות תיעוד ומחקר מסורת זו אינו רק לעדת תימן בלבד. רבים הם החוקרים שאינם נמנים על בני העדה, אשר עמדו על כך שיהדות תימן שהיתה כמעט מנותקת מהשפעת קהילות יהודיות אחרות, שימרה מסורת עתיקות יומין, הן בהליכותיהם ואורח חייהם, הן בסדרי התפילה והלימוד.
בנשיאות המכון מיום הווסדו ניאות לעמוד כמוהר"ר יוסף צובירי זצ"ל, שריד לדור דעה, אחרון הרבנים שעלו מתימן ואשר שימשו כרבנים וכרועים רוחניים כבר שם. מלבד היותו אחרון מעתיקי השמועה הרבנית, ואוצר בלום של מסורת בעל פה ובכתב, עוד הוסיף להדריכנו בעצותיו הנבונות, סייע לנו להשיג כתבי יד וחומר תיעודי רב שנמצא בכתובים, כדי שנציל אותו מתהום הנשיה ונוציאו לאור, וברוך ה' מפעולות מכון שתילי זתים להאיר את העולם בחומר מיוחד ונדיר זה.